Confessions of a Novelist


Yes.
I did write about myself.
Yes.
I did write about you too.
Yes.
I did write about us.
Yes.
I have loved you.
By every possible plot,
With whatever twists, clichés and coincidences,
In every imaginable way of saying I love you.
I have loved you so.
Yes.
They say we should live happily ever after.
But, no.
That happy ending is not meant for us.
Yes.
I still love you so.

1 4 3... maksudnya I love you


Alright. Dah dapat my copy of 1 4 3 yang panas-panas dari mesin cetak semalam. Well, agak suam-suam kuku juga sebab dah siap cetak Isnin lepas lagi. Cuma terpaksa tunggu kiriman pos dari Jemari Seni.

Thanks much Kaksu & Kakyah!!!

Dapat aja buku tu, memang senyum tak cukup muka dah! Mulanya tak mau buka bungkusan tu, nak tunggu balik kerja dulu. But my colleagues dah kerumun habis dah, suruh buka juga. Itulah. Siapa suruh pakai alamat ofis untuk kiriman tu. Dah kecoh satu store! Makanya, terpaksalah...

Dan, AWWWWWWW....

1 4 3. My second baby.

ALHAMDULILLAH.

Sepanjang waktu kerja tu, memang senyum automatik bila teringatkan 1 4 3. Mood pun baik. Taklah muka ni ketat aja. huahuahuahuahua

Teringatkan lagi tentang 1 4 3...

This is by far the most difficult book for me to write. It took me more than a year to finish. Dalam setahun tu, dah macam-macam yang jadi. But whatever happened, it taught me a lot. About my world. About the people around me. About new things, new perspective. About responsibilities. About patience. About love, always. About my own self.

Memang banyak sangat yang berlaku dalam setahun tu. Macam-macam. But I managed to pull through. ALHAMDULILLAH. Dan senantiasanya, masih ada ruang untuk ku perbaiki diri yang banyak kelemahan ni. Insya-ALLAH.

1 4 3 agak berbeza dari L.U.V.E yang sebelum ni. Well, basically the story is still about Uth and Lana and Keri and Elina and Vee and a batch of new characters. It is still about love.

Compared to L.U.V.E, physically, 1 4 3 is thicker, with more pages and the price is...er, competitive? huahuahuahua And of course, the story is longer, more complicated. In fact, there are three stories inside 1 4 3. But, the stories are all linked by someone/someplace/something/somehow.

So actually, 1 4 3 also means you buy one book for three stories. Boleh?

Technically, 1 4 3 departs from the first-person narration in L.U.V.E. Kaedahnya, ku tulis 1 4 3 sebagai third-person narrator yang omnipresent. Ala-ala konsep a fly on the wall. Gitew! Maka, dari segi penulisannya, it's a bit more tedious. Jangan ingat kerja menulis ni senang.... huahuahuahuahua Plus, the stories are not in chronologically order. Plus lagi, ada lapan kepala yang ku perlu ikut sepanjang penceritaan 1 4 3 ni. Lapan kepala tu pula ada macam-macam hal dan perangai. So memang agak mencabar nak menulis 1 4 3 ni. Sangat mencabar. Nak menulis. Dan nak menghabiskannya.

Ku rasa penulisan ku dalam 1 4 3 pun semakin baik. Mungkin bukan yang terbaik, tapi dah ada peningkatan dan kematangan. Ku banyakkan membaca buku-buku orang lain dan belajar teknik penulisan mereka. Ku banyakkan menonton DVD juga. Ku banyak buat research. Ku banyakkan berangan. Ku banyakkan berdrama dengan orang-orang di sekeliling ku. So, siapa-siapa yang kena drama dengan ku sepanjang setahun ni... AMPUN!!! huahuahuahuahua

The final product, 1 4 3 wasn't supposed to be like this, actually. Cerita asalnya lain, maksud ku. Memang lain. Ku dah tulis satu pertiga cerita sebelum ku putuskan untuk padam... and start all over again!

The same goes to L.U.V.E dulu... huahuahuahuahuahua L.U.V.E wasn't supposed to be about Uth, Lana, Vee & Elina to begin with. But then, benda dah jadi.

Most of the time, it wasn't me who wrote the stories. It was the characters themselves. Degil. Unpredictable. Mengada-ngada. By doing the right thing the wrong way. Yang takut. Malu. Those characters yang punya hidup mereka sendiri.

I just played along. Kadang-kadang tu, terpaksa acah-acah mereka. Terpaksa juga main tipu.

Hey, that's what writers do. huahuahuahuahua

Eh, apa yang ku merepek ni???

Okey la. Dah lapar ni. Baju pun tak basuh lagi. Rumah nak kena kemas.

So, ciao!

Oh, if you have any comments or views or whatever about 1 4 3, feel free to forward it to me. Ku mahu terus berusaha untuk menulis dengan lebih baik. Insya-ALLAH.

Ciao, lagi. huahuahuahuahua